Order

Select a store

You haven't ordered anything yet


Pizzadeeg: hoe maak je het zelf?

Krokant, slap, Italiaans-dun of juist Amerikaans-dik. Honinggoud van kleur of toch heel lichtbruin? Een goede pizzabodem is voor iedereen anders. Maar hoe goed pizzadeeg gemaakt wordt? Dat staat universeel vast. Naast de juiste bloem en olijfolie is vooral tijd een geheim ingrediënt. Want alleen die zal je leren wat écht goed pizzadeeg is.

Wat is het klassieke recept van een pizzabodem?

Pizzadeeg bestaat volgens de traditionele Italiaanse keuken slechts uit een paar ingrediënten. Alles valt of staat natuurlijk met de kwaliteit daarvan. Maar in principe heb je voor klassiek pizzadeeg de volgende ingrediënten nodig:

· Bloem
· Water
· Gist
· Zout
· Olijfolie

That’s it. De bodem wordt zonder ei, boter en zuivel gemaakt. Daardoor is het klassieke recept zonder iets toe te voegen of weg te laten ook geschikt voor vegans. Tot zover klinkt dit te doen. Maar de meeste mensen gaan de fout in door het deeg niet goed te laten rijzen. Het beste resultaat behaal je als je de geknede bol een nachtje in de koelkast zet. Goed pizzadeeg wordt dus gemaakt met kwalitatieve ingrediënten, tijd en geduld.

Zelf vers deeg maken: welke bloem is het beste voor je pizza?

Om jezelf bij de eerste hap regelrecht het terras van die ene Toscaanse pizzeria op te slingeren, heb je het juiste soort bloem nodig. Je kunt natuurlijk bloem uit de supermarkt gebruiken. Maar ga je all-in? Koop dan Italiaans 00-meel voor pasta bij een Italiaanse speciaalzaak. Het verschil met gewone bloem uit de supermarkt is het hogere glutengehalte. Dit zorgt uiteindelijk voor de structuur en smaak van die klassieke Italiaanse pizzabodem.

Hoe lang moet pizzadeeg rijzen?

Het is belangrijk dat het deeg afgedekt op kamertemperatuur moet rijzen. Afhankelijk van de hoeveelheid gist die je hebt gebruikt, laat je het deeg 1 uur (bij 7 gram gedroogde gist) of 4-5 uur (bij 3 gram gedroogde gist) rijzen.

Hoeveel gram deeg voor een 30 cm pizza?

Voor een gemiddeld grote pizza van 30 cm heb je een bolletje deeg nodig van 220 gram.

De pizzahype: bloemkoolbodems

Pizza’s met groentebodem zijn hip. De hele groentekraam passeert inmiddels de revue. Van pizzabodems met rode biet en courgette tot varianten met pompoen en pastinaak. Maar de bekendste is toch wel de pizza met bloemkoolbodem. Het voordeel van de groentebodem? Deze bevat én minder calorieën én je krijgt gratis en voor niets een extra portie vitaminen en/of vezels binnen. Een win-win, dus.

Pizzadeeg met bloemkool: slechts 6 ingrediënten

Leuk, die bloemkoolhype, maar welke ingrediënten gaan er precies in deze groentebodem? Je kunt eindeloos variëren met kaassoorten en kruiden, maar de meeste bloemkoolbodems worden gemaakt met de volgende ingrediënten:
 

Voor 1 bloemkoolbodem

-      50 gram meel

-      ½ bloemkool

-      1 ei

-      Oregano

-      Handje kaas

-      Peper en zout

 

Bloemkoolbodem van New York Pizza

Niet zo’n thuischef, maar wel trek in een pizza met bloemkoolbodem? We’ve got your back. Als eerste pizzaketen van Nederland kun je bij New York Pizza alle pizza’s ook op onze bloemkoolbodems bestellen.

Voordelen van bloemkoolbodem van New York Pizza

✔ 37% bloemkool 

✔ Minder calorieën

✔ Minder zout

✔ Meer vezels

Op dit moment is de bloemkoolbodem niet verkrijgbaar.

Hoe wordt glutenvrij pizzadeeg gemaakt?

De tijd dat je dacht dat gluten een verre eilandengroep ergens in de Indische Oceaan waren, is definitief voorbij. Bijna iedere supermarkt verkoopt tegenwoordig glutenvrije crackers, koekjes en meelsoorten. Hoe pizzadeeg zonder gluten wordt gemaakt, is heel simpel. Je vervangt alleen de normale bloem met een variant zonder gluten. Ook de meeste restaurants bieden tegenwoordig glutenvrije pizza’s aan. En niet getreurd, ook bij New York Pizza zijn bijna alle pizza’s met een glutenvrije pizzabodem te bestellen.

Het geheim van de New York Pizza pizzabakkers

Na het lezen van deze blog kun je zelf lekker aan de slag gaan met pizza bakken. Je weet nu precies wat er nodig is om een overheerlijke pizza thuis te maken. Maar, hoe wij nou onze pizza’s bakken… dat blijf het geheim van New York Pizza.

De lekkerste pizza's bestellen en laten bezorgen

Heb je door het lezen over al deze pizza’s ook trek gekregen, maar heb je geen tijd om deze zelf te maken? Of wil je eerst uitgebreid proeven van een voorbeeld voordat je zelf begint met bakken? Bestel dan nu jouw favoriete pizza en het genieten kan beginnen. Bestellen doe je gemakkelijk en snel online, de rest regelen wij. Bon appetit!

Bestel nu

Meer blogs lezen?

Échte Italiaanse pizza's geuren kleuren en smaken

7 weetjes over pizza die je laten watertanden

Waar pizza écht vandaan komt...

Of bezoek onze Blog pagina voor nog meer blogs!

0