Bestelling

Selecteer een vestiging

Je hebt nog niets besteld


Échte Italiaanse pizza’s geuren, kleuren en smaken

Tiramisu, spaghetti en lasagne. In het land van toeterende Vespa’s, oude olijfbomen en sterke espresso’s behoort culinair pieken tot de dagelijkse kost. De absolute aanvoerder van dit klassieke lijstje? Daar staat al héél lang op eenzame hoogte de Italiaanse pizza.

Focaccia: de voorloper van echte Italiaanse pizza

Over het ontstaan van pizza doen meerdere verhalen de ronde. Zeker is dat de wortels van het meest populaire fastfood ter wereld rondom de Middellandse zee liggen. Met wat bloem, gist, zout en water bakten de oude Grieken, Egyptenaren en Romeinen al pizza’s op hete stenen. De focaccia – een nog altijd populair Italiaans platbrood – komt eigenlijk nog het meest in de buurt van deze voorloper van de echte Italiaanse pizza.

En toen schiep God Napolitaanse pizza

Pas aan het eind van de achttiende eeuw ontstond in Napels de pizza zoals wij die nu kennen. Kundige pizzaioli (oftewel: pizzabakkers) maakten hier in die dagen furore met de krokante deeg-mozzarella-tomaat-basilicum-punten. Al voor één of twee lire kocht je zo’n stuk bij een straatverkoper in de achterbuurten van Napels. Daarmee bleef het gerecht lange tijd uitsluitend voer voor de armen. Maar dát veranderde toen koningin Margherita en haar echtgenoot koning Umberto – uiteindelijk toch ook gewoon mensen – trek kregen in… Napolitaanse pizza.

Een verhaal met een koninklijk pizzarandje

In die dagen maakte in Napels ene Raffaele Esposito naam als pizzaiolo. Dit moet ook het koninklijk paar ter ore zijn gekomen, want op een dag ontving de meesterbakker onverwachts bezoek. Het was niet de Camorro (Italiaanse maffia) die beschermgeld kwam innen. Niemand minder dan koningin Margherita had trek gekregen in dat overheerlijk geurende platbrood uit zijn keukentje. En dus bakte Raffaele een adellijk exemplaar voor haar met ingrediënten in de kleuren van de Italiaanse vlag. Met rood van tomaten, wit van mozzarella en groen van basilicum. Dolenthousiast moet de bella donna over dit volkse voer zijn geweest. Want vanaf dat moment deelde zij haar vorstelijke titel met een inmiddels wereldberoemde klassieker: de pizza margherita.

Wat is Napolitaanse pizza?

Dat de pizzakunsten van de Napolitanen er niet om liegen, bleek maar weer in 2017. Sinds dit jaar behoort de Napolitaanse pizza tot het werelderfgoed van UNESCO. Eigenlijk worden alleen de margherita en marinara erkend als échte Napolitaanse pizza’s. Die eerste variant ken je inmiddels. De klassieke marinara bestaat uit tomaat, oregano, knoflook en olijfolie. Net als bij de margherita is ook de bodem van de marinara dun en knapperig en wordt deze gebakken in een echte steenoven.

Top 10 Italiaanse pizzasoorten

Pizza’s komen in vele soorten en maten. De meest bekende Italiaanse pizzasoorten zijn toch al snel de pizza margherita, quattro formaggi en piccante. Maar er zijn er nog véél en véél meer. Veel van deze Italiaanse pizza’s serveren we ook bij New York Pizza. Welke herken jij uit onderstaand rijtje?

  1. Margherita
  2. Prosciutto
  3. Pepperoni
  4. Caprese
  5. Salami
  6. Quattro formaggi
  7. Tonno
  8. Calzone
  9. Quattro Stagioni
  10. Funghi

Bij New York Pizza bestel je zo je pizza met Italiaanse bodem door de bodemsoort aan de passen in je bestelling!

Meer blogs lezen?

7 weetjes over pizza die je laten watertanden

Waar pizza écht vandaan komt...

De lekkerste, beste en gezondste pizza toppings

Of bezoek onze Blog pagina voor nog meer blogs!