Order

Select a store

You haven't ordered anything yet


Top 10 échte Italiaanse pizza's

Tiramisu, spaghetti en lasagne. In het land van toeterende Vespa’s, oude olijfbomen en sterke espresso’s behoort culinair pieken tot de dagelijkse kost. De absolute aanvoerder van dit klassieke lijstje? Daar staat al héél lang de Italiaanse pizza. Maar welke soorten pizza's hebben de Italianen écht verzonnen? Het antwoord op deze vraag lees je hier.

De korte geschiedenis van de Italiaanse pizza

Over het ontstaan van pizza doen meerdere verhalen de ronde. Met wat bloem, gist, zout en water bakten de oude Grieken, Egyptenaren en Romeinen al pizza-achtige broden op hete stenen. Die leken op de focaccia (een nog altijd populair brood in Italië). Maar pas aan het eind van de achttiende eeuw ontstond in Napels de pizza zoals wij die nu kennen. En toch bleef lange tijd een pizza uitsluitend voedsel voor de armen. Totdat toenmalige koningin Margherita en haar echtgenoot – uiteindelijk toch ook gewoon mensen – trek kregen in Napolitaanse pizza. Ben je benieuwd naar meer? Lees hier alles over de herkomst van pizza en wie de échte uitvinder is van deze ronde traktatie.

Wat is een Napolitaanse pizza?

Dat de pizzakunsten van de Napolitanen er niet om liegen, bleek maar weer in 2017. Sinds dit jaar behoort de Napolitaanse pizza tot het werelderfgoed van UNESCO. Eigenlijk worden alleen de margherita en marinara erkend als échte Napolitaanse pizza’s. Die eerste variant ken je vast. De klassieke marinara bestaat uit tomaat, oregano, knoflook en olijfolie. Net als bij de margherita is ook de bodem van de marinara dun en knapperig en wordt deze gebakken in een echte steenoven.

Hoe herken je een echte Italiaanse pizza?

Er gaat niets boven een authentieke Italiaanse pizza. Maar hoe herken je die? Als jouw pizza aan deze drie criteria voldoet, weet je zeker dat er een échte Italiaanse pizza voor je neus ligt.

1. Lekkere, authentieke ingrediënten

Italiaanse pizza's worden gemaakt met verse ingrediënten die typisch zijn voor de Italiaanse keuken. Denk aan San Marzano-tomaten, buffelmozzarella, extra vergine olijfolie, prosciutto di Parma (parmaham), verse basilicum en andere kruiden. Het deeg wordt vaak gemaakt van type 00-bloem: perfect voor de zijdezachte textuur van een klassieke Italiaanse pizza! 

2. Zelfgemaakt op traditionele wijze

Italiaanse pizza's worden natuurlijk met de hand gemaakt en gebakken op hoge temperatuur in een houtgestookte steenoven. De pizza's worden in korte tijd gebakken, zodat de bodem krokant wordt en de toppings perfect garen. Een traditionele pizzabakker (ook wel pizzaioli genoemd) heeft veel ervaring, kennis van het deeg en kennis het bakproces nodig om de perfecte pizza te maken. Met een snelle handbeweging draait hij moeiteloos die herkenbare perfecte dunne bodem en schuift hij hem supersnel de oven in.

3. Een perfecte balans in smaken

In een Italiaanse pizza kloppen alle smaken. Een goede pizza heeft een gebalanceerde smaak tussen zoete tomatensaus, romige mozzarella en verse Italiaanse kruiden. De textuur van de bodem moet krokant zijn aan de buitenkant maar juist luchtig aan de binnenkant. De toppings zijn goed gegaard en niet te zwaar op de pizza, of op de maag.

Wat zijn de bekendste soorten pizza's uit Italië?

Pizza’s komen in vele soorten en maten. De meest bekende Italiaanse pizzasoorten zijn toch al snel de pizza margherita, quattro formaggi en quattro stagioni. Maar er zijn er nog véél en véél meer. Veel van deze Italiaanse pizza’s serveren we ook bij New York Pizza. Dit is de top 10 van échte Italiaanse pizza’s:

  1. Margherita
  2. Prosciutto
  3. Pepperoni
  4. Caprese
  5. Salami
  6. Quattro formaggi
  7. Tonno
  8. Calzone
  9. Quattro Stagioni
  10. Funghi

Italiaanse pizza bestellen? Bij onze pizzeria zit je goed

Bij New York Pizza bestel je zo je pizza met Italiaanse bodem door de bodemsoort aan de passen in je bestelling! We gebruiken verse ingrediënten op je pizza en bakken hem uiteraard in het moderne equivalent van de traditionele steenoven. Kies jouw favoriete topping en waan je in Italië!


Meer blogs lezen?

7 weetjes over pizza die je laten watertanden

Waar pizza écht vandaan komt...

De lekkerste, beste en gezondste pizza toppings

Of bezoek onze Blog pagina voor nog meer blogs!

0