Bestelling

Selecteer een vestiging

Je hebt nog niets besteld


Waar pizza écht vandaan komt…

Waar komt de pizza vandaan? “Bij ons,” zouden zowel de Grieken en Romeinen als Egyptenaren waarschijnlijk beantwoorden. Want rondom de Middellandse Zee – ver vóór de Italianen – bakten verschillende volkeren al voorlopers van de pizza. Tijd voor een lesje pizzageschiedenis.

Voer van de armen

Het verhaal van de pizza is een verhaal van vooroordelen, variaties, technieken en tijd. Heel veel tijd. Tientallen eeuwen v.Chr. bakten oude Grieken al kruidige platbroden op hete stenen. De krokante korst maakte een bord overbodig en zo’n punt was – helemaal dubbelgevouwen – goed vanuit de hand te eten. Dit maakte het gerecht populair onder het minderbedeelde volk en doorreizigers.

Broodheren

Het was in de Italiaanse havenstad Napels, eind achttiende eeuw, dat de pizza een meer hedendaagse vorm kreeg. Het platte deeg werd hier bedekt met een variatie aan ingrediënten. De simpelste met wat zout, knoflook en varkensbuikvet (reuzel). Rianter waren die met witvis en kaas gemaakt van paardenmelk. Door de straten droegen de venters tot de nok gevulde dozen met dit geurende voedsel op hun schouders. Voor één of twee lire verkochten ze de pizzapunten aan de allerarmsten Napolitanen, de lazzaroni.

Koninklijke smaak

Pizza? Nee, dat was absoluut niet iets culinairs om serieus te nemen, zo vond de Italiaanse elite aan het eind van de negentiende eeuw. Deze vluchtige hap behoorde alleen toe aan de havenarbeiders, dragers en boodschappers. Dat veranderde toen de Italiaanse koningin Margherita en haar echtgenoot koning Umberto oren kregen naar de kunsten van ene Raffaele Esposito. Niet veel later werd deze befaamde pizzaiolo (zo heet een echte pizzabakker) uit Napels opgeroepen zijn beste waar te serveren aan het koninklijk paar. De variant met basilicum, tomaat en mozzarella viel bij de twee het beste in de smaak. En zie hier: Ciao, pizza Margherita!

Nationaal in trek

Met de goedkeuring van Margherita en Umberto, groeide pizza uit van voer voor de armen naar een maaltijd voor iedereen. En misschien nog wel belangrijker? Ook buiten de stadsmuren van Napels begon het gerecht in Italië aan populariteit te winnen.

Als een olievlek

Gedreven door hoop op economische voorspoed, emigreerden veel Italianen in diezelfde tijd per boot naar de Verenigde Staten. Zo maakte ook de Italiaanse keuken de oversteek naar de andere kant van de oceaan. Daar groeide pizza uit tot de wereldwijde favoriet die het nog steeds is. Inmiddels schuiven we ook variaties met ananas, mais en kebab zo in de oven. Geen probleem, natuurlijk. Zolang iedere gastronomische purist maar weet waar pizza écht vandaan komt.

Na dit verhaal wil je toch alleen nog maar pizza eten vanavond? Bekijk hier ons menu!

Meer blogs lezen?

7 weetjes over pizza die je laten watertanden

Échte Italiaanse pizza's geuren, kleuren en smaken

Zo wordt pizzadeeg gemaakt...

Of bezoek onze Blog pagina voor nog meer blogs!